opc_loader

Wensenlijst

Alles over paardenmelk

Het drinken van paardenmelk is niet iets van de afgelopen jaren. Eeuwen geleden werd er al paardenmelk gedronken, in sommige landen werd de melk zelfs fermenteerd naar alcoholische drank.
Paardenmelk wordt in Nederland steeds meer geconsumeerd, vooral door mensen met huidaandoeningen en/of verteringsproblemen.
De effecten van paardenmelk worden minder na pasteuriseren, daarom wordt paardenmelk rauw gedronken. De melk is maar een paar dagen houdbaar, er wordt  vaak gekozen om na het melken , de melk in te vriezen naar een temperatuur van -20°C. 

Paardenmelk lijkt erg op humane melk, waardoor het vaak gebruikt wordt als babymelk of bij een koemelk allergie. 
Waar kan paardenmelk bij helpen?

  • een goede darmwerking en darmflora

  • bevordering van het immuunsysteem/afweersysteem

  • zuivering van de huid

  • bevordering van de reinigende werking van de lever

  • het hart, de bloedvaten, de bloeddruk en chlolesterolspiegel

  • een maagversterkende werking

  • de bevordering van opname van vitamines en mineralen (oa ijzer)

  • sterke botten

  • soepele gewrichten (niet bij slijtage!)

  • een sneller herstel na ziekte

  • darmreiniging/bloedzuivering

  • een regelmatige stoelgang

  • stimulering van de spijsvertering

  • de spieren

  • de bloedcirculatie

  • hooikoorts

  • een gunstige werking op ouderdomsverschijnselen.


Het melken

Voor het melken worden voor het grootste deel Haflingers gebruikt, omdat deze bekend staan om hun melkgifte. In tegen stelling tot andere rassen geven Haflingers meer melk. 
De merries worden pas gemolken als het veulen 6 weken oud is, omdat het veulen dan de meeste antistoffen uit de melk krijgt. Na deze 6 weken gaan de veulens overdag een paar uurtje van de moeder af. Zodat wij de merrie kunnen melken. Wanneer de merries gemolken zijn gaan de veulens weer bij de merries om de rest van de dag & nacht de melk te kunnen drinken.